Resepi Kuih Cara daging?
Bahan utk bancuhan tepung
-2 cawan tepung gandum
-1 Cawan santan pekat
-2 Cawan air
-telur sebiji
-sedikit garam
– pewarna kuning
(Bahan di atas satukan, bancuh rata & blend )
Masuk dlm jug kecik ketepikan
Bahan utk inti:-
-bawang besar sebiji & bawang putih 3 ulas (hiris @ blend)
-lada kering blend anggaran 1 sudu besar
– Rempah kari daging 2 sudu
-daging kisar 500g
-garam & serbuk perasa
Cara masak inti:-
-Tumis bahan hiris@ blend hingga garing.
-masukkan rempah kari
-da garing masukkan daging cincang ltk garam & serbuk perasa secukup rasa masak hingga daging tadi kering & ttp api & biarkan sejuk
Bahan hiasan:-
-Daun sup & cili merah hiris
Cara masak:-
-Panaskan acu kuih cara
-sapu sedikit minyak dlm acu guna daun pandan disimpulkan
– Curah bancuhan tepung tadi ltk inti daging ,tabur daun sup & cili merah ttp atas acu dgn tudung periuk utk kuih masak sekata ..agak2 da masak angkat.
-Api sederhana besar.
resepi ini telah diambil dari fb Zura Zuraidah via GeNg SuKa mAsaK & MaKAn SEdAp (SuKmA)