Laksa Tepung homemade

hari ni saya masak laksa tepung homemade cara saya.lebih sedap dari laksa dalam packet tu.orang lepas pantang bersalin pun boleh makan.step by step saya tunjukkan.

BAHAN2.
2 cawan tepung beras.(cap teratai) 2 sudu besar tepung gandum.(1/2 sudu tepung gandum utk 1 cawan tpung beras)
1 sudu kecil minyak masak.
air panas mendidih.( agak2 dengan tepung tu)

CARA2:
1.gaul semua dengan sudip kayu.lebih cantik.
2.gaul smpai jadi doh & bahagikan tepung ikut acuan laksa tu.gaul dengan tangan bila tepung suam2.jgn sampai tepung sejuk.( sapu minyak sikit kt tangan utk elakkan tepung melekat2)
3.pulas tepung pkai acuan dalam pengukus.sapu sikit minyak dekat pengukus x bg melekat.
4.kukus 20 minit.pastikan air dalam kukusan betul2 mendidih baru kukus.bila tepung berkilat tandanya dh msak.
5.angkat rendam dalm air sejuk.biar seketika.
6.bila sejuk lerai2 kan mee tu.
masukkan dalam penapis & cuci bawah air paip.toskan.

(penting cuci untuk elakkan mee cepat basi.)

kredit resepi kepada ‎Nora Sheka‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *