,

RESEPI KUIH SAGU

Oleh:

RESEPI KUIH SAGU

bahan bahan :
: 2 cawan sagu
: 5 cawan air
: 1/2 cawan gula pasir
: pewarna merah ( pati sirap ros)
: daun pandan
: kelapa parut
Cara penyediaan :
1• bersihkan sagu dan toskan airnya
2• masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih
3• apabila mendidih , masukkan sagu dan kacau
4• setelah menjadi pekat dan jernih , kacau selama 2 hingga 5 minit
6• letak dalam loyan atau acuan ( mcm sy bt ni sng sikit tak pyah potong dah ) dan kukus selama 10 minit ( kukus sampai tak nampak putih2 sagu tu)
7• biarkan sagu sejuk dan lepas tu boleh la gaul dengan kelapa

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini