RESEPI KEK PISANG CARAMEL

RESEPI KEK PISANG CARAMEL
.
Bahan2 caramel :
●4 sudu gula kasar
●1 sudu air
●Loyang 6 inci yg sy pakai ni
●Pisang potong jangan nipis sangat untuk susun dipermukaan loyang
■■Satukan semua bahan dalam loyang panaskan loyang sehingga gula larut
■■Biarkan sehingga gula keperang-perangan selesai tutup api n biar caramel sejuk seketika
■■Dah sejuk ( permukaan gula mcm kaca ) susun pisang ikut kreativiti sendiri meenutup permukaan loyang
■■Ketepikan
.
Bahan2 A untuk adunan kek :
●2 cawan tepung gandum
●1 sudu kecil soda bikarbonat
●1 sudu kecil baking powder
■■Satukan dan ayakkan
■■Ketepikan
.
Bahan2 B adunan kek :
●1 cawan pisang yang telah dilenyekkan
●3 biji telur gred A – asingkan putih dan kuning
●Setengah cawan gula kasar
●1 sudu kecil ovellete
●Secubit garam
●3/4 cawan minyak masak
●1 cawan susu cair / fresh milk
●1 sudu kecil esen vanilla
.
Bahan2 C adunan kek :
■■Choclate rice boleh gak letak almond..pun sedap
Cara2 nk menyediakan adunan kek :
■■Pukul putih telur bersama gula sehingga kembang
■■Setelah adunan kembang (soft peak) masukkn ovellete pukul lg sehingga betul2 kembang
■■Kemudian masukkn pisang lenyek..minyak masak..pukul lg sehingga rata
■■Masukkn campuran tepung sedikit demi sedikit smp tepung habis
■■Kemudian masukkn susu dan esen vanilla
■■Last sekali baru masukkn choclate rice
■■Masukkn adunan kedalam loyang yg telah disusun pisang dan caramel tadi
■■Kukus sampai masak…dlm 30 ke 45 minit atau sehingga msak
Pemilik Resepi : Wawa Kitchen

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *