,

RESEPI KEK PISANG CARAMEL

Oleh:

RESEPI KEK PISANG CARAMEL
.
Bahan2 caramel :
●4 sudu gula kasar
●1 sudu air
●Loyang 6 inci yg sy pakai ni
●Pisang potong jangan nipis sangat untuk susun dipermukaan loyang
■■Satukan semua bahan dalam loyang panaskan loyang sehingga gula larut
■■Biarkan sehingga gula keperang-perangan selesai tutup api n biar caramel sejuk seketika
■■Dah sejuk ( permukaan gula mcm kaca ) susun pisang ikut kreativiti sendiri meenutup permukaan loyang
■■Ketepikan
.
Bahan2 A untuk adunan kek :
●2 cawan tepung gandum
●1 sudu kecil soda bikarbonat
●1 sudu kecil baking powder
■■Satukan dan ayakkan
■■Ketepikan
.
Bahan2 B adunan kek :
●1 cawan pisang yang telah dilenyekkan
●3 biji telur gred A – asingkan putih dan kuning
●Setengah cawan gula kasar
●1 sudu kecil ovellete
●Secubit garam
●3/4 cawan minyak masak
●1 cawan susu cair / fresh milk
●1 sudu kecil esen vanilla
.
Bahan2 C adunan kek :
■■Choclate rice boleh gak letak almond..pun sedap
Cara2 nk menyediakan adunan kek :
■■Pukul putih telur bersama gula sehingga kembang
■■Setelah adunan kembang (soft peak) masukkn ovellete pukul lg sehingga betul2 kembang
■■Kemudian masukkn pisang lenyek..minyak masak..pukul lg sehingga rata
■■Masukkn campuran tepung sedikit demi sedikit smp tepung habis
■■Kemudian masukkn susu dan esen vanilla
■■Last sekali baru masukkn choclate rice
■■Masukkn adunan kedalam loyang yg telah disusun pisang dan caramel tadi
■■Kukus sampai masak…dlm 30 ke 45 minit atau sehingga msak
Pemilik Resepi : Wawa Kitchen

Leave your vote

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.