Resepi Egg Drop Mushroom Soup Sedap Hirup Musim Hujan 1

Resepi Egg Drop Mushroom Soup Sedap Hirup Musim Hujan

 Resipi kali ini merupakan resipi yang sangat popular di kalangan orang Cina atau Korea di mana ia menggunakan telur bersama sup. Cara menjadikannya sedikit Pattinson menjadikan rasanya lebih sedap. Cendawan digunakan sebagai bahan utama bersama perencah lain bagi menaikkan rasa dan bagi anda yang mencari idea apakah hidangan yang anda ingin sediakan yang boleh mengenyangkan perut tetapi rendah kalori, berikut adalah bahan-bahan yang digunakan yang boleh anda dapatkan di kedai yang berdekatan.

Bahan-bahan

  • Telur
  • Cendawan
  • Soft tofu
  • Bawang putih
  • Lada hitam
  • Udang* 
  • Fish cake
  • Kiub pati ayam
  • Minyak bijan
  • Air secukup 
  • Suhun (pilihan)
  • Garam secukup rasa

Kaedah

  • Mula-mula tumiskan bawang putih, apabila naik bau masukkan udang dan fish cake.
  • Kemudian masukkan air dan kiub pati ayam.
  • Biarkan mengelegak seketika kemudian masukkan cendawan.
  • Masukkan tofu lembut yang telah dipotong kecil.
  • Tambah garam dan kacau.
  • Pecahkan telur sambil kacau laju-laju agar telur hancur dengan rata.
  • Akhir sekali tambah sedikit minyak bijan sebelum dihidang.
  • Siap!
  • ** sukatan bahan bergantung pada bilangan yang menjamu

Ada sesetengah resepi menambahkan bancuhan air tepung jagung lagi memekatkan kuah namun begitu penggunaan suhun juga boleh memberi kesan yang sama. Pengunaan minyak bijan bukanlah satu kemestian namun ia memberi aroma yang menarik seperti masakan cina. Apapun terpulanglah pada citarasa anda dan anda juga boleh gunakan pelbagai jenis cendawan lain jika anda suka untuk menaikkan rasanya, selamat mencuba!

Resepi – resepi lain yang menarik

Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *