Pau Kacang Merah

Oleh:

Gebu cam tukang buatkan…?

“PAU KACANG MERAH”

Resepinya

Bahan A
1 1/2 cawan air suam kuku
1 paket yis
2sdb gula pasir
( Satukan semua dlm satu bekas. .. kacau dan biarkan 5 – 6minit lebih kurang )

Bhn B
4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
3sdb shortening (sy guna butter..xde stok shortening )
2 sdb susu pekat manis
1 1/2sdt double action baking powder ( baking powder biasa pun boleh )
( Satukan semua bahan Bhn B gaul hingga jadi serbuk)

Caranya
Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. . gaul rata dan uli sebati selama 8 – 10mnt lbh kurang (8mnt pun ok) kemudian. .. .peram doh dlm bekas bertutup selama 15 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( cth. . dlm kereta. . bawah cahaya matahari..kalo nak peram dlm rumah pun xde hal)…Uli semula…bulat2kan. . ambil satu doh masukkan inti dan lapik dgn daun pisang atau kertas..dah siap masukkan inti dalam semua doh. .peram lagi 18minit-20minit jer tau. . ( jika pau inti kaya peram 15minit jer)

Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hgg mendidih..Bila pau dah naik ( cukup masa peram ) kukus selama 7 minit guna api besar. .

Tips =Setiap doh timbang 40gram
Setiap kali kukus pau yg seterusnya lap dahulu bawah penutup kukusan. .

SILAKAN SHARE. .

kredit resepi kepada ‎Mariana Zainal‎ via GeNg SuKa mAsaK & MaKAn SEdAp (SuKmA)

Leave your vote

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.