,

Sago gula melaka

Oleh:

pencuci mulut paling senang dan sedap….

RESEPI SAGO GULA MELAKA

Bahan Puding Sago:
1 cawan sagu putih
sedikit perwarna merah (kalau dah guna sagu merah dah tak perlu letak perwarna)
(nak letak sedikit perisa ros pun boleh)
1 cawan air – untuk rendam sagu
3 cawan air – untuk masak sagu
(kalau sagu korang degil nak kembang – tambah je sikit air lagi)
Cara Membuatnya:
– Masukkan sagu kedalam mangkuk. tuang 1 cawan air. biarkan sagu mengembang.
– Didihkan 3 cawan air. tuang sedikit perwarna merah. kacau.
– kemudian masukkan sagu. gaul perlahan-lahan sehingga sago mengembang.
– angkat dan sejukkan

Bahan Kuah Gula Melaka
1 blok gula melaka – hancurkan / potong kecil2
1 cawan air
daun pandan di simpul
Cara Membuatnya:
– Satukan kesemua bahan.
– masak sehingga gula larut. angkat dan tapis

Bahan lain:
Sumi Jelly atau nata D’coco (suka hati nak letak apa pon) cendol pon boleh hihihi 🙂
susu cair

Cara Penyediaan Sago gula melaka:
– Sediakan bekas yang sesuai.
– Tuang secukupnya gula melaka.
– Masukkan sago. letak sumi.
– Dan akhir sekali tuang susu cair.
– sesuai di makan sejuk-sejuk.

tips: tadi ada kwn kata bilas sagonya utk buang lendir2 nak bagi sago cantik bebiji-biji. uols try la

kredit resepi kepada ‎Nina Mahdar‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Leave your vote

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.