Resepi Tomyam Putih Terangkat!

Resepi Tomyam Putih Terangkat!

Jom Share Resepi

Bahan-bahan
Air secukupnya
1 bj Bawang besar, dipotong baji
5 bj Cili Padi, diketuk
1 inci Halia, di ketuk
1 inci Lengkuas, dipotong nipis, diketuk
2 btg Serai, diketuk
2 ulas Bawang putih, diketuk
Beberapa helai Daun limau purut
1 bj limau nipis, di ambil jus
2 ekor Ketam, dibersihkan dan dipotong dua
2 ekor Sotong, di porong bulat
1 sb sos ikan
1/2 batang Lobak merah
50 gm Cendawan tiram
1 bj Tomato
100 gm Bunga Kobis
1 btg Saleri
1/2 sb Susu Pekat manis
Garam secukup rasa

1. Didalam periuk, masukkan air, bahan bahan yang diketuk, bawang dan ketam.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan daun limau purut, sos ikan dan garam secukup rasa.
3. Masukkan sayuran (kecuali tomato) dan sotong. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit jus perahan limau nipis. Jangan guna semua kalau sudah cukup rasa.
4. Masukkan susu pekat manis.
5. Apabila sayuran sudah empuk boleh la masukkan tomato. Biarkan seketika dan boleh lah padam kan api.
6. Siap untuk di hidang.

Selamat mencuba!

Jom Share Resepi…