RESEPI TALAM LAPIS PELANGI PINK

Oleh:

RESEPI TALAM LAPIS PELANGI PINK

Bahan-bahan:
✔ 1 1/2 cawan tepung gandum
✔ 1 1/2 tepung beras
✔ 1/2 cawan tepung ubi
✔ 1 1/2 cawan gula pasir
✔ 8 cawan santan sederhana pekat – 1 1/2 biji kelapa parut
✔ 1 sudu kecil garam
✔ Pewarna kegemaran – rujuk pada gambar

Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan-bahan sampai sebati dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian.
3. Masukkan pewarna ke dalam setiap bahagian.
4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar, nak lagi selamat alas loyang dengan plastik.
5. Masukkan 1 bahagian adunan dan kukus selama 5 minit.
6. Buat sampai habis, boleh rujuk warna pada gambar, bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit.
7. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik.

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih 🙂

Leave your vote

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.