Resepi soto

‎Resepi SOTO SEMPOI MAMA.wlpn lum sht tp rsa xsng ht selagi xtunai jnji mcm berhutang jr.

Kuah.
Bhn2 tuk di blender
7labu bwg bsr
7ulas bwg merah
7ulas bwg putih
Seinci halia
Seinci lengkuas
Sikit kunyit hidup
5btg serai
1sb ketumbar*
1sb lada hitam*
1sb lada putih*
1sb jintan manis*
* basuh tos n sanggai hingga garing.
Blender semua skali.xperlu halus sgt.

Bhn tuk tumis
Kulit kayu manis..
Bunga lawang
Cengkih.
Buah pelaga..
Serbuk lada putih.2sb
Serbuk lada hitam.1sk
Rempah sup 1 pek kcil
Rempah kurma 1 pek kecil
Sup bunjut tulang mak siti.1 bungkus
Sup bunjut ikn mak siti 1 bungkus.
2 lai daun limau purut
2btg serai di titik..
2 hiris lengkuas.
1ekor ayam potong 8.
1cawan kcil.myk msk

Cara2nya.
Panaskn myk.
Tumis rempah 4 sekwn td.
Masukkn kesemua bhn tumis n tumis hingga garing.kemudian masukkn bhn2 blender.tumis lg hingga pch myk.kemudian masukkn ayam.buh sikit grm gula mlka gula halus n biar ayam mesra dgn rempah lbih lama.kemudian baru masukkkn air.agak2 sndri nk cair/pekat.
Bila ayam dh msk keluarkn n tmbhkn grm serbuk perasa n gula tuk sesuaikn rsa.biarkn sehingga kuah dh betul2 msk.
Ayam tuk bleh digrg sekejap baru siat2kn sblm di hidang.

Bhn bergedil

8biji ubi kentang.hiris nipis goreng.tumbuk hingga lumat.
1cwn bwg grg
Rm1 daun sup
Rm1 daun bwg
3biji telur grg dadar.ramas hingga hancur
Sedikit isi ayam yg disiat td
Sedikit grm
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk lada putih.
Gaul semua dlm satu bks.kemudian bentukkkn.bulat/leper.terpulanglh.
Pukul telur 3 biji.celup beged00il.kmudian grg dgn api yg sderhana.

Sambal kicap.
10 biji lada kcil
3 biji lada merah
2 biji lada hijau
5ulas bwg merah
2ulas bwg putih
Semua ni perlu digoreng sekejap.
1senduk kuah soto
Sikit gula
Sikit garam
1cwn kicap mnis.
Blender semua tp jgn hncur sgt.

Taraaa dh pon siap.slmt mencuba.mama halakn resepi ni dunia akhirat.semoga memberi kebaikkn kpd semua.aamiin.

kredit resepi kepada NurKasih Ani‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *