Resepi Putu Piring Tradisional

Resepi Putu Piring Tradisional Yang Paling Sedap dan Mudah!
Step by Step

Bahan-Bahan

250 gram tepung beras
4 helai daun pandan, potong ke dalam 4 inci
180 ml air panas
1/4 sudu kecil garam
15 daun pisang dataran

Untuk Filling
150 gram gula melaka

Untuk topping
100 gram kelapa parut
2 hela daun pandan, potong ke dalam 4 inci
Secubit garam

Langkah-langkah step by step membuat putu piring yang mudah

resepi putu piring tradisional mudah sedap 03
1. Dalam kuali, goreng tepung dan daun pandan tanpa minyak dengan api yang sederhana. Kacau tepung sekitar kuali untuk mengelakkan pembakaran. tepung bersedia apabila daun pandan dalam campuran menjadi kering. Biarkan sejuk

resepi putu piring tradisional mudah sedap 04
2. Menyediakan topping. Sediakan pengukus dengan air mendidih. Masukkan garam, daun pandan, dan kelapa parut. Kacau hingga sebati. Kukus selama 5 minit. Biarkan sejuk.

resepi putu piring tradisional mudah sedap 05
3. Parut gula melaka. Ketepikan.

resepi putu piring tradisional mudah sedap 06
4. Apabila tepung sudah sejuk, ayak tepung ke dalam mangkuk yang bersih.

resepi putu piring tradisional mudah sedap 07
5. Gabungkan air panas dengan garam. Dengan berhati-hati, tambah air ke dalam adunan tepung. Teruskan menambah air ke dalam tepung sehingga anda tidak lagi boleh mencari tepung kering di bahagian bawah campuran. (Nota: Anda akan melihat rumpun tepung. Ini adalah petanda yang baik..)

resepi putu piring tradisional mudah sedap 08
6. Seterusnya, anda akan perlu untuk ayak tepung lagi. Dengan menggunakan spatula, tekan rumpun tepung melalui penapis halus. Tepung harus keluar kelihatan seperti serbuk roti kasar.
7. Dalam pengukus, masukkan sejumlah besar air sehingga mendidih.
resepi putu piring tradisional mudah sedap 09
8. Dalam acuan putu piring, letakkan kira-kira satu sudu tepung ke acuan.
resepi putu piring tradisional mudah sedap 10
9. Taburkan topping dengan gula melaka parut.
resepi putu piring tradisional mudah sedap 11
10. Timbun dengan tepung secukupnya untuk menutup gula.
11. Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas.)

12. Kukus selama kira-kira 3-4 minit.
13. Angkat acuan.Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.

14. Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.
resepi putu piring tradisional mudah sedap

Putu piring sedia untuk dihidang dan disantap

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *