Resepi Giant Egg Tart

Resepi Giant Egg Tart by Sheena G. Reyes
.
Tak guna tepung kastard lagi suka yang original egg tart ☺️
Saya dah sertakan resepi
.
Bahan untuk crust :
• 2 1/2 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan gula aising
• 1/2 cawan butter
• 1 biji telur
• 1 tsp essen vanilla
.
Cara membuat pastry :
– satukan bahan2 semua sehingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembut tambah tepung sedikit.
-Apabila dah siap leperkan dlm acuan jangan terlalu tebal sederhana nipis sahaja kerna pastry akan mengembang apabila dibakar nanti.
-Cucukkan pastry dgn garpu cucuk manja je.Selepas tu bakarkan pastry dalam oven yg dah dipanaskan.Bakar pastry dalam 15min dengan suhu 150’c.
Bahan untuk filling:
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula kastor
• 1 cawan air suam
• 1 tsp essen vanilla
.
Cara2nya:
– Larutkan gula bersama air suam then satukan bahan2 semua.blenderkan atau whisk kan hingga sebati.
-Tapis kan filling
-Tuangkan filling dalam pastry
-Bakarkan selama 30min dengan suhu 150’c atau sehingga filling masak.Gerakkan tart lau filing tak menari maksudnya dah masak la tu..?
.
Selamat mencuba ?

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *