,

Resepi Coconut Caramel Sauce Lain Macam Sedap Cuba Sekali

Oleh:

Resepi kali ini adalah resepi sos kelapa atau coconut sauce yang  biasanya dijadikan bahan  utama menghasilkan coconut latte. Coconut latte memberi satu rasa yang sangat erbeza berbandungkan caramel latte atau hazelnut latte. Ini kerana sos gula atau sirap yang digunakan menggunakan santan dan juga gula kelapa. Sangart sedap dan patut dicuba teritam bagi peminat kopi. Baiklah bagi anda yang ingin mencuba berikut adalah bahan-bahannya.

Bahan-bahan

  • 1 cawan coconut sugar
  • 1 kotak (200ml ) santan kara

Kaedah

  • Campur kedua bahan dan masak hingga ia pekat dan santan mengelegak.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.
  • Siap!

Untuk mendapat rasa coconut, gula kelapa digunakan kerana ia memberi rasa yang sangat sedap dengan aroma kelapa. Tak ubah seperti gula-gula caramel coconut yang biasa dijual sekitar tahun 70an dulu. Gula kelapa ini boleh dibeli dimarket yang menjual barangan makanan unik yang diimport seperti di Jaya Grocer, Max Valu atau pun Aeon. Bagaimanapun sos ini tidak tahan lama walaupun disimpan dalam petiais. Ketahanannya mungkin sekitar 2 minggu sahaja walaupun disimpan dalam beksa kedap udara. Tapi berbaloi untuk dicuba,selamat mencuba!

Resepi – resepi lain yang menarik

Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Mazaliffah Md Esa

Tinggalkan komen di sini

[crp]