Pulut Dakap

Oleh:

Pulut Dakap.

Bahan-bahan.

1. 1 sikat Pisang Raja. (Sebaiknya pisang raja, pisang lain tak syok sangat)
2. 1 kg Beras Pulut. (Rendam 2 jam)
3. 1/2 kg Santan pekat.
4. 3/4 cawan Gula. (Ikut citarasa)
5. 1 sudu kecil Garam.
6. Tali rafia.
7. Daun pisang.(Layurkan)
8.Daun pandan

Cara-cara.
1. Kukus pulut + daun pandan hingga masak.
2. Gaulkan santan, garam, gula dengan pulut yang sudah masak hingga serata.
3. Tekan pulut atas daun pisang hingga nipis. Boleh gunakan daun pisang lain untuk tekan.
4. Belah pisang, letakkan sebelah di atas pisang dan balut sehingga pulut menutupi pisang tu.
5. Ambik sepasang, dan ikat dengan tali.
6. Kukus selama 20 ke 30 minit.
7. Taraaa. Siap. Selamat menjamu selera.

(Selain pisang raja boleh guna pisang awak. Pisang lain tak digalakkannn. Hehe)

kredit resepi kepada ‎Siti Mariam‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Leave your vote

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Resepi.My

Tinggalkan komen di sini

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.