Kuih tepung gomak.Mana satu kesukaan anda… inti kacang hijau atau kelapa?
Bahan2
Inti kelapa
1biji kelapa parut(putih)
1 ketul gula kabung
Air kelapa
Sedikit air tambahan
Daun pandan
Garam
Tepung gandum
Masak air gula hgg hancur.Masukkan kelapa parut.Bila agak kering taburkan sedikit tepung gandum.Sejukkan
Inti kacang hijau
2 cwn kacang hijau(cuci.. rendam dan rebus hgg kembang)
Gula pasir(ikut manis)
Air
Garam
Daun pandan
Kulit tepung gomak
1 kampit tepung pulut
Sedikit air kapur
Garam
Bahan saduran
Kacang hijau(cuci dan toskan)
Goreng@ sangrai hgg kekuningan.Blender halus dgn pengisar kering.Ayak
ATAU
Guna tepung kacang hijau yg dijual dikedai…
Cara2
Bancuh tepung pulut dgn air,air kapur dan garam.Gaul hgg sebati.Ambil sedikit adunan tepung masukkan inti balut kemas… bulat2 dan leperkan sedikit.Rebus dlm air mendidih hgg timbul.Toskan.Ulangi hgg adunan hgg habis.Sadurkan dengan tepung kacang hijau.
kredit resepi kepada Marlina Murat via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Leave a Reply