Kek Coklat Cream Cheese

Suami suka makan kek. Anak plak yg sorang tu gila coklat… yg sorang lagi hantu cheese… hehee
Bila digabung smua sekali, sy rasa resepi ni paling sesuai menepati smua citarasa… trmasuklah saya!

CHOCOLATE CAKE with CREAM CHEESE FILLING*°•○
★Kaedah kek tanpa mixer!
★Cuma guna bekas saiz sederhana atau mangkuk bersesuain utk menggaul smua bahan.

(A)
2 cwn tepung kek (self rising)
1 1/2 cwn gula castor
1 cwn serbuk koko
4 sudu besar tpg jagung
Secubit garam
1 1/2 sudu teh baking soda
3/4 sudu teh baking powder
Cara2
Semua bhn2 kering (A) digaul sebati. Blh guna sudu… nk gaul pkai whisk pn blh…
Dah gaul ketepikan dulu… dan kita pegi ke step B plak.

(B)
1 cwn minyak masak
1 cwn susu segar (susu kotak)
4 bj telur
80 ml air suam
200g coklat masakan (potong kecil)

Cara2
1. Masukkn bahan (B) satu persatu ke dlm (A) dimulakan dgn minyak masak dn susu. Gaul rata.
2. Masukkn telur dn gaul rata.
3. Tuang air suam dn gaul adunan hingga sebati. Adunan akn jd pekat dn likat.
4. Kemudian blh lah masukkn 200g coklat masakan (yg dipotong kecil tadi) sbgai penambah ‘wow factor’ dlm kek… rasa lbh umph! Klau xde pn xpe…
5. Tuang dlm loyang 9 inci. Gris dulu atau alas kertas mnyak.
6. Bakar 175°c selama 50-60 mnt ikut oven masing2.
7. Sejukkn kek sblm nk letak filling creamcheese dn tuang coklat toping

————————————

CHOCOLATE TOPING
200g coklat masakan
200g whipping cream
★panaskn whip cream dgn kaedah double boile. Masukkn coklat masakan yg tlh diricik halus. Kacau hingga smua cair sempurna.
————————————
CREAM CHEESE FILLING
250g cream cheese
100g buttercup
100g gula ising
★pukul smua bahan hingga sebati.
————————————

Ramai yg masih keliru step 4 dlm resepi… iaitu masukkn coklat masakan…
Sy tulis coklat masakan dipotong kecil2…
Bila adunan dh siap, masukkn je coklat masakan tu (dlm keadaan berketul2 kecil) …
Bila kek dh siap bakar nnti, ketulan coklat tu akn mencair dlm kek… bila tergigit kt bhgn ketulan coklat cair tu la buatkn kek kita ada ‘wow’ faktor… ^_^ ^_^ ^_^
Bila potong kek, anak2 sy mesti cr bhgn yg ada coklat cair tu dulu… yummy yum yum ^_^
Like heaven kata omputeh… hehee
Saya simpan dulu kek dlm peti ais sbb kek ni sgt gebu… jd kena keraskn sikit br blh nk belah kek pd 3 bhgn.
Pastu sapu cream chese ats lapisan kek pertama, tuang toping coklat.

Letak bhgn kek ke dua… ulang proses smpai settle smua…
Last sekali tuang smua coklt toping biar smpai meleleh2 sekeliling kek… memang gempak la!
Anak2 komen… biar pn rupanya buruk, yg pnting rasanya best!

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih ❤ ❤ ❤ ——————-

nak lagi resepi ? jangan lupa like Resepi Sedap