Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Resepi Roti Canai Homemade Tapi Sedap Macam Dikedai

author name

📄

Resepi ini merupakan resepi membuat roti canai di rumah anda sendiri. Roti canai merupakan satu menu sarapan pagi yang sangat digemari oleh orang Malaysia tanpa mengira bangsa agama ataupun pangkat. Tetapi tahukah anda roti canai menggunakan bahan yang amat ringkas sahaja. Dan anda boleh menyediakannya sendiri di rumah anda.

Selain daripada itu anda dapat berjimat malah anda juga boleh sejukbeku kan roti canai ini dan makan bila-bila masa anda inginkan. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk menyedia kan roti canai homemade.

Bahan-bahan

  • 1 kg tepong gandum
  • 3 sdb minyak masak
  • 2 sdb susu pekat
  • 1 1/2 sdt garam

Kaedah 

  • Uli dgn air biasa jek. 
  • Uli dan uli sampai doh kental dan lembut. 
  • Buat besar mcm bola golf dan lumur dgn minyak sapi. Perap 4 jam baru lah menebar.

Lazimnya roti canai di makan dengan kuah dal dan sambal. Namun anda juga boleh menikmatinya dengan sambal sardin, kari ayam atau apa sahaja yang anda suka.Terutama jika anda sediakan sendiri di rumah tidak ada had bahan yang anda guna sebagai pencicah . Selamat mencuba!

Resepi – resepi lain yang menarik

Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *