Roti Bakar ButterMilk

RESEPI ROTI BAKAR INTI BUTTERMILK GEBUSS

Bahan A
1 cawan air suam
1 sdu besar susu pekat
4sudu besar gula
3-sudu besar yis
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)

Bahan B
4 cawan tepung roti atau tepung high protien
1 sudu kecil bun softoner
2sudu besar mentega
1 biji telur
1sudu besar susu tepung(tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)
(Ramas ramas bahan B sampai rata .)

Cara membuat.
Tuang bahan A kedlm bahan B sedikit demi sedikit.uli sampai elastik dan tidak melekat di tgn. Kalau dah cukup elastik rehatkan doh selama 1/2 jam -40 minit. Tumbuk doh untuk keluarkan udara. Bulatkan doh sama besar.baru masukan inti. Pastikan ada ruang diantara setiap doh. (Saya bahagikan doh ikut saiz bola pingpong)
Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda.sementara tu panaskan oven. Bolehla dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing masing.
Sebaik je roti masak sapu mentega atau butter diatas permukaan roti supaya ia nampak cantik berkilat dan berseri seri. 🙂

Inti Butter milk
100gram salted butter*
30ml susu pekat manis
120gram susu tepung (saya pilih nespray)
70gram gula icing*(saya guna gula yg diblend je)
2biji kuning telur
3sudu besar tepung gandum
Mix bahan bertanda * sampai sebati . Masukan susu pekat dan telur kuning.mix lagi.baru masukan susu tepung dan tepung gandum..mix sebati.siap.
.
.
Selamat mencuba…. 🙂 Sila SHARE ye. Jika ingin share, komen “SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
.
nak lagi resepi ? jom like Resepi Sedap
.
Pemilik Resepi : Eiyjarn Aziean AnGah (MAHN)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *