Resepi Tradisional, Moden & Terkini

RESEPI TALAM KASTAD JAGUNG BERKRIM

author name

📄

RESEPI TALAM KASTAD JAGUNG BERKRIM

Bhn2 Lapisan Bwh
♡1 cwn jagung mns berkrim dlm tin
♡1 cwn tpg beras
♡2 sd bsr tpg kastad
♡2 cwn santan pkt
♡1/2 cwn gula
♡sedikit pewarna kuning

Bhn2 Lapisan Atas
♡1 cwn tpg beras
♡2 cwn santan pkt
♡1/2 sd teh garam halus
♡sedikit perisa jagung-x ltk pun tkpe

Cara Membuatnya ;
1-(Bhgn Lapisan Bwh) Masukkan semua bhn2 ke dlm mangkuk kecuali jagung. Kacau hingga gula hancur & tapiskn ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap. Masukkan jagung & kacau lg hingga rata
2-Alas loyang dgn plastik wrap & sapu sikit minyak. Jika guna acuan lompang/mini x pyh alas plastik, sapu minyak je. Tuang adunan bwh td & kukus 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih
3-(Bhgn Lapisan Atas) Satukan semua bhn2 ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap
4-Bila bhgn lapisan bwh td dh masak, cakarkan sikit pd pmukaannya & tuang plahan lahan adunan lapisan atas. Kukus semula 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih
5-Sejukkan kuih dlm peti ais, baru boleh potong & kuarkan dr acuan lompang
# jika tdapat air pd pmukaan kuih, lap dgn tisu dapur
# jika guna loyang, potong dgn pisau plastik @ pemotong agar2 supaya potongan nampak kemas & cantik
# jika nk lapisan atas rs pandan, cuma ambik 1/2 cwn drp santan tukar jadikan jus pandan, pastu ltk pewarna hijau
.
.
Selamat mencuba…. 🙂

Sila SHARE ye. Jika ingin share, komen “SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.

Pemilik Resepi :Nor Fatihah (MAHN)

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *