RESEPI LAKSA JOHOR
Bahan A
1. 1kg ikan kembung/tenggiri
2. 100g udang hidup (tak buang kulit)
4. Isi/Tulang ikan kurau
5. 3-4keping Asam Keping
6. 1paket spageti
7. Garam
8. Olive oil
Bahan B
1. 7-9bj bwang merah
2. 15-20btg lada kering
3. Halia
4. Lengkuas
5. Kunyit
6. Belacan bakar
7. Satu paket kecil serbuk kari
8. Santan pekat
9. Kerisik
10. 2-3keping asam keping
11. 2btg serai titik
12. Daun kesum
13. Daun kari (tak ada pun takpe)
14. Garam,gula
Bahan hiasan
1. Taugeh
2. Bwg merah hiris
3. Timun hiris
4. Limau kasturi
5. Sambal belacan
6. Daun selasih
Cara Memasak
===========
Bahan A
1. Rebus ikan,udang dgn kulit2 & isi ikan kurau dgn asam keping
2. Siap rebus asingkan isi ikan dgn tulang
3. Blend isi ikan,udang yg dibuang kulit terlebih dulu & ikan kurau dgn air rebusan
4. Blend tulang & kepala ikan dgn air rebusan & tapis airnya
5. Campurkan bahan 3-4 dlm 1bekas
6. Celur spageti dgn sikit garam & toskan bila masak
7. Curah sikit air masak sejuk pd spageti utk hentikan proses masak
8. Siap tos, gaul kn spageti dgn sikit olive oil supaya x melekat
Bahan B
1. Blend bahan 1-6
2. Tumis serai yg dititik,daun kesum & daun kari sampai naik bau
3. Tumiskan bahan yg diblend dgn serbuk kari yg dh dibancuh dgn air
4. Masak hingga naik minyak
5. Masukkan Bahan A yg dh diblend,santan,kerisik & asam keping
6. Masukkan garam,aji & gula secukup rasa
7. Masukkan air jika kuah terlalu pekat
Hidang dgn bahan hiasan
#iCook #DariDapurAmatur #DapurAmatur #DapurJuly #LaksaJohorJuly #LaksaJohor
kredit resepi kepada Julyana Abd Razak via #MAHN