,

Resepi Cuban Espresso Pahit-pahit Manis

Oleh:

Resepi kali ini merupakan resepi kopi yang sedikit berlainan dari kebiasaan. Cuban espresso adalah kopi hitam dari biji kopi Arabica yang disediakan menggunakan mesin espresso. Berbeza dengan espresso biasa dalam resepi ini kopi yang telah dikisar halus di’brew’ bersama gula perang. Ia bukan sahaja memberi rasa yang manis tetapi juga memberi tekstur berbuih halus yang tebal diatas kopi. Rasanya pahit-pahit tetapi manis kerana kandungan gula tadi, baiklah berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan

  • Biji kopi siap kisar halus
  • Gula perang 

Kaedah

  • Sebelum brew kopi tambahkan gula perang mengikut sukatan yang anda suka.
  • Brew dengan menggunakan mesin espresso ataupun moka pot.
  • Siap

Cuban espresso ini tidak memerlukan tambahan susu. Ia amat sesuai bagi menghilangkan rasa mengantuk terutama bagi peminat kopi kerana rasa ‘keras’ kopi pasti akan membuat mata anda terang. Rasanya amat berbeza berbanding kopi hitam anda perlu cuba sendiri resepi ini untuk merasai sendiri keenakan kopi iniSelamat mencuba! 

Resepi – resepi lain yang menarik

Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Mazaliffah Md Esa

Tinggalkan komen di sini

[crp]