Resepi Tradisional, Moden & Terkini

RENDANG DAGING BATANG PINANG

author name

RENDANG DAGING BATANG PINANG

Bahan-Bahan

1) 1kg daging batang pinang
2) 3 inci halia
3) 1 inci lengkuas
4) 4 batang serai
5) 6 biji bawang merah
6) 4 ulas bawang putih
7) 1 paket kerisik
8) Gula Melaka
9) Garam
10) Daun kunyit
11) Cili mesin (siap hancur)

Cara Memasak

1) Hancurkan halia,lengkuas,serai, bawang putih dan bawang merah dan panaskan di dalam kuali. Tumis sehingga naik bau.
2) Masukkan cili mesin dan kacau sehingga cili masak.
3) Masukkan sedikit gula merah.kacau.
4) Masukkan kerisik dan kacau.
5) Bila agak-agak dah masak cili tu, masukkan daging tadi dan kacau.
6) Masukkan santan cair (pati santan + air) dan kacau.
7) Biar sampai mendidih. Bagi daging masak.
8) Masukkan pati santan. Kacau seketika. Pastu masukkan kerisik dan perasakan dengan gula dan garam.
9) Masukkan daun kunyit dan kacau sebati.

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *