Puding Kastard Trifleholaaa

resepi puding kastard trifle

Holaaa… ari tu ada 3-4 org minta resepi puding kastard trifle, tapi saya lupa laaa.. sorry sgt2 naa.. ni saya share kat sini senang noo.. sapa2 yg nk try nanti pun boley sebab sonang ajo..

Bahan2:-
Kek gulung (ikut suka la nk guna perisa apa) – potong ikut ketebalan yg uols suka la naa.. tp toksah la tebal2 sgt.
1 tin susu cair
1 tin buah2an dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc tu)
1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
3 sudu besar tepung kastard (sudu penuh2 membukit tau)
4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit. Saya letak 4 aje sbb tak suka manis2 sgt)

Cara:-
1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm pic kt bawah tu. Make sure takdak lubang tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.

2. Asingkan buah2an dlm tin tu dari airnya & ambil air buah2 tadi & renjis2 kt kek tadi kasi lembab2 manja gitu. Jgn basah melampau2 lak tau.

3. Dlm periuk masukkn 1 tin susu cair tadi. Pastu sukat air dlm tin susu tadi. Guna 1 tin juga air. Pastu masukkn gula & tepung kastard. Guna hand whisk & kacau2 kasi semua sebati & tepung kastard takde lagi ketul2. Pastu baru masakkan atas api yg kecik. Kacau sentiasa tau sampai laa ada letupan2 kecik tu baru tutup api.

4. Pastu tuang kastard tadi atas kek gulung tadi dan ratakn. Agak2 kastard dh hampir nk keras baru susun buah2an atas kastard tu. Make sure tekan2 sikit buah2an tu supaya nnti bila tuang jelly buah tu tak timbul.

5. Settle semua tu ketepikan dan masak jelly tadi. (Ikut cara2 masak kt kotak jelly tu naa)

6. Bila dh masak jelly tu tuang ke atas kastard buah2an tadi. Tuang pelan2 tau. Lagi elok klau sendukkn 1 persatu. Dah habis tu simpan la dlm peti sejuk kasi sejuk dulu.. baru laaa makan naa.

Harap2 uols paham la naa. Tak reti nk karang elok2.. hehehe.. selamat mencuba. Sila la buat dgn penuh kasih sayang yer.. Insha Allah jadi.. ??

Fb: EJ Azlan

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *