Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Mee Hong Kong

author name

📄

Mi Hong Kong
*****************
.
Sebelum mi digoreng, pastikan minyak betul-betul panas..
.
BAHAN-BAHAN:
.
200gm mi kuning
2 biji telur
80gm udang | dibuang kulit
80gm sotong | dihiris
2 ulas bawang putih | dicincang halus
3 sudu makan cili boh
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 helai daun sup | dihiris
50gm sawi | dihiris
40gm kobis | dihiris
30gm kobis bunga | dihiris
40gm lobak merah | dihiris
50ml air
Garam secukup rasa
.
CARA MEMASAK:
.
1. Campurkan mi kuning bersama telur, gaul rata. Panaskan minyak dan goreng mi hingga garing. Angkat dan ketepikan.
.
2. Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili boh dan kacau hingga pecah minyak.
.
3. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau sebentar.
.
4. Masukkan sotong dan udang, kacau sebentar. Masukkan pula daun sup, sawi, kobis, kobis bunga dan lobak merah.
.
5. Selepas itu, masukkan air dan biar didih sebentar.
.
6. Perasakan dengan garam secukup rasa. Tuang kuah pada mi yang telah digoreng dan sedia dinikmati.
.
selamat mencuba
.
Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
.
Sumber : Rasa/karangkraf

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *