Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Kerepek Bawang

author name

RESEPI KEREPEK BAWANG RANGUP DAN SEDAP!

Fav ramai, paling laku masa raya! Tp kena la nipis dan rangup! Sedap… mmg laku keras! Cuba la tesepi ni, share cpt!

Bahan-Bahan :

Untuk doh bawang:
1 biji bawang besar ( diblend tanpa air )
1 sudu besar serbuk udang kering
Tepung gandum secukupnya

Untuk doh margarine:
1 1/2 cawan tepung gandum
70gm margarine/mentega
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:-

Untuk doh bawang:-
Tepung diuli bersama bawang blended + serbuk udang kering .
Tambahkan tepung hingga adunan sehingga menjadi doh yang bulat.
Bahagikan pada 3 bahagian.

Untuk doh margarine :-
Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga sama seperti tadi.
Bahagikan pada 3 bahagian.

Kemudian canaikan doh bawang dan doh margerine secara berasingan.
Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk (2-3 jam)
Keluarkan dan hiris nipis2.

Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh.
Nota : Gunakan api yg perlahan ketika menggoreng bagi mengelakkan gelembung.

Siap!

Boleh hidang dihari raya!

*Share dan tag kawan2

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika anda pemilik asal resepi ini mohon pm admin untuk dimasukkan nama anda sebagai owner asal resepi..terima kasih 🙂

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *