Kek pandan moist cheese leleh

Bismillah…memandangkan permintaan kek pandan moist cheese leleh meningkat 100% ina nak share resepi pd yg jauh dan xdpt oder dgn ina..resepi ni ina xubah sikit pon dan semua sama mcm yg ina jual…kek yg dibakar lebih soft tahan lama dan x muak.kek pon gebu gebass.komen share tuk aktifkan newsfeeds tq

Bhn2
5 bijik telur
1 cawan gula castor atau gula biasa pon xpe
1 sb ovalate
1 sb pes emolco pandan ina guna coconut paste pandan wangi sket
2 titis hngga 3 titis pewarna hijau
Ok mix sampai warna ijau terang betuka ijau muda maksud nya adunan cukup kembang boleh rujuk rajah ye
Ayakkan
2 cawan tepung
Ina guna 1 cawan tepung bluekey naik sendiri
1 cawan tepung gandum cap ros
Tambah 1 sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar ni kalau ade je letak xde xperlu
1sk baking powder
Masukk dalam bhn mix td sambil slowkan mixer mix 3mnt
Matikan mixer masukkn 5 sb minyak masak kacau guna senduk je
Panaskan oven oles loyang ngn minyak lapik baking paper
Bakar suhu 160 masa 45 hngga 50 mnt 35 mnt petama boleh cek dah masak ke belum ye kalau dah masuk kuakan tebalik kan di redai dan buka loyang bia sejuk belah kek kpd dua

Topping
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream
Ok blender sebati
Tuang tgh2 kek dan atas permukaan kek
Lebihan nya tambah 1/4 cawan susu cair dan blender lg
Tuk leleh die ok atas die parut kan keju cheeddar ina guna jenama beqa

credit : Azlina Ina

Total
7
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *