KEK COKLAT MOIST VERSI BAKAR

Alhamdulillah…hari ni kita buat kek pulak…kek kesukaan ank2…

KEK COKLAT MOIST VERSI BAKAR
Bahan A-
1 cwn air
1 cwn minyak masak
1 cwn susu pekat
1 cwn gula
1 cwn serbuk koko
2 biji telur gred A
Secubit garam(tak letak pun takpa..saya letak sbb nk kasi lemak)

Bahan B-
Ayak bersama
1 cwn tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder

-Masak bahan A diatas api sederhana. Masak sehingga gula larut sahaja. 2 biji telur dipukul asing dlm mangkuk dan masuk sekali dgn bahan A.
-Agak2 dh suam masukkan bahan B. Kacau sehingga sebati. Bakar selama 35 ke 40 minit atau hingga masak,suhu 150°ke 160°atau mengikut oven masing2.

Topping
1 cwn minyak masak
1 cwn susu pekat
1 cwn serbuk koko
1/4 cwn susu cair-sy tambah sendiri,resepi asal takde.
-Panaskan semua bahan diatas dapur. Masak sehingga sebati dan tidak berketul.
-Bila kek dh sejuk,letakkan topping,hiaskan dgn coklat rice atau kekacang atau terpulang kpd citarasa anda…
Selamat mencuba☺
Sumber resepi- Anis choc moist cake
#Nak_kukus_pun_boleh

kredit resepi kepada ‎Imah Rahman‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *