Kek Gulung

Hoyeyyy…siap bahulu gulung aka kek gulung yg moist dan lembut…kegemaran anak ina no 2…mmg mudah sedap dan menjadi jom share resepi dan cara2 sekali ok…xyah beli dah buat je setengah jam dah jd sedap plak tu hehe abaikan corak yg mcm budak tadika tu hihihi…contoh nak gulung elak pecah pon ina sertakan ye..untuk lebih jelas klik pd gambar

Bahan2
4 bijik telur
3/4 cawan gula castor halus
1 sb ovalate
1sk esen vanila atau serbuk vanila
Mix sebati smpai kembang dalam 20 mnt
Massukkn 4 sb susu pekat
Ayakkn 1 cawan 1/2 tepung bluekey atau gandum cap ros tmbh
1sk baking powder dan
1/2 sk soda bikarbonat
Masukkan dalam bhn mix td dan mix 3 hngga 4 mnt
Matikan mixer dan tmbah 2sb minyak kacau guna senduk je
Dan 4 sb susu cair(ina gune susu kotak) juga kacau rata sahaja
Ambik sket adunan dan letak warna masuk piping beg gunting depan
Lapik loyang 9×9 atau 7×7 petak dgn baking paper
Boleh lukis ape yg nak then bakar 5 mnt kuakan dan tuang adunan
Ok ratakan dan panaskan oven bakar suhu 150 masa 15 hngga 20 mnt
Atau smpai permukaan bahulu kite perang siap kuakan tebalik kan
Atas baking paper taggal baking paper lapik atas nye dgn wraping plastik tebalik kan dan dapu jem gulung dgn tapak tgn masa panas2
Bia sekejap boleh tggal dan ptg2

kredit resepi ini kepada Azlina Ina

nak lagi resepi ? jom like Resepi Sedap

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *