Donut Berkrim Coklat Cheese
RESEPI DONUT BERKRIM COKLAT CHEESE
Bahan A
300g high protein
200g tepung gandum
50g gula halus
20g susu tepung
10gm cream super @ bread improver @ superbake
1/2 sudu kecil ovalet
1/2 sudu besar baking powder
1 sudu besar instant yeast gunakan brand ( SAF supaya tiada bau yis yg kuat )
Bahan B
2 biji kuning telur
isi 100g susu segar sejuk
Isi 100g whipping cream sejuk
Isi 80g air sejuk dari peti ais dan 3 ketul ais batu
C
50g shortening @butter @ marjerin
D
5g garam
GAUL A rata. MASUK B. ULI sampai menjadi doh kasar. MASUK C dan uli lagi rata dan masuk D. ULI sampai jadi doh yg licin dan elastik.
Blh masukkan tepung sedikit2. OFF mixer dan uli tangan 10min.
PERAP 60min dlm oven OFF dgn 1 cawan air panas asing. Supaya doh cepat mengembang.
Bila doh naik 2 kali ganda tumbuk doh dan ULI buang angin doh dan timbang 40g. Dapat 23 biji. Leperkan sedikit doh kecil itu dan terap dgn penutup botol ditengah.
REST 20min. Panaskan minyak letak 2 sudu besar shortening dan goreng. Control api sekali balik aja tuk dptksn ring di donut.?
Bila donut dah sejuk
Ambil chopsticks dan cucukkan utk buat lubang pada donut.
Gunakan piping bag dan nozzle yg mata yer kecil dan paipkan kedlm donut .
Terpulang nak byk mana.jgn sampai permukaan donut pecah dah lahhh.
Chocolate cream cheese Custard
1/2 cawan Coklat berly ikut suka byk mana
2 biji telur
2 sudu besar butter
1 1/2 cwan susu segar
2 sudu besar tepung jagung + 2sudu besar air
6 sudu besar cream cheeese
1 sudu besar esen vanilla
===============================
Caranya.
Panaskan susu jgn smpai mengeleggak .just panas jer .
Masukkan cream cheese .kacau rata .tutup api masukkan TELUR kacau telur dan kacau rata lagi.sentiasa kacau supaya telur tidak berketul .utk dpatakn kastard yg licin.
masukkan coklat dan masukkan esen vanila kacau rata biarkan coklat cair dan masukkan tepung jagung yg telah dicampor kan bersama air kacau rata dan tutup api .lastly masukkan butter.kacau sebati
Sejukkan sebelum dimasukkan kedlm donut.
Boleh buat kastard durian ,manggo juga.
Atau pun Nutella
.
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
.
Kredit Resepi ini kepada Anita Daniels