Ayam Phad Phet

Oleh:

resepi ini telah dikongsikan oleh Mia Ilham

sape suka masakan dr thailand?meh sy share resepi ayam phad phet…mmg sedap sgt2…try la klu rajin…hihihi…

Ayam Phad Phet

Bahan² A:
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Halia
4. Cili padi-sukahati nak letak brpa banyak..
5. Serai
6.Kunyit hidup
7. Lada hitam- kalau tak suka..tak payah letak
klu suka boleh letak belacan ngn lengkuas.
»» semua ni blender sampai halus…

Bahan² B :
1. Ayam- potong kecil dan basuh perap dengan perahan lemon/ limau nipis sekejap dan basuh bersih
2. Rebung
3. Kacang panjang
4. Terung- kalau takde terung mcm dalam gambar…boleh ganti terung bulat atau terung panjang
5. Daun selasih
6. Daun limau purut

Cara² :
– Panaskan kuali…tumis bahan A sampai naik minyak…
– Masukkan ayam…gaul rata…biarkan 5minit dan masukkan air lebih kurang 2 gelas…masak sampai separuh kering…
– Dah separuh kering..masukkan
gula,garam,perasa,terung,kacang panjang,rebung,daun selasih dan daun limau purut…gaul2 dan masak sampai ayam serta sayur empuk…klu ada petai..boleh masukkan skali…mmg terangkat abissss..

Dah siapppp…!!!!boleh makan dgn nasi panas2..

#silakan share…saya halal dunia dan akhirat…

Jom share artikel ini jika bermanfaat

Tentang penulis

Photo of author
Mazaliffah Md Esa
Seorang ibu dan isteri yang berpengalaman dalam pengurusan rumah tangga dan masakan khususnya bidang pastri lebih dari 10 tahun.

Tinggalkan komen di sini

[crp]