Perkongsian kali ini merupakan sebuah resepi yang amat sesuai dijadikan hidangan minum petang. Masakan ini amat popular disebuah restoran franchise yang terdapat dinegara kita ini. Penyediaannya bagaimanapun boleh dikatakan antara yang paling cepat dan ringkas. Namun begitu ia amat sedap dan sangat digemari, antara bahan yang digunakan didalam resepi ini ialah roti dan kaya.
Bagi anda yang mencari hidangan ringkas dan sedap, berikut adalah yang diperlukan yang boleh didapati dikawasan berdekatan anda.
Bahan-bahan kaya
- 1/2 cawan air
- 5 helai daun pandan (dipotong kecil)
- 1/2 cawan air pandan
- 200 ml santan
- 3 tbs susu pekat
- 1/4 cawan gula
- 1 sb tepung jagung
- 2 biji kuning telur
- 2 tbs susu cair
- Pewarna hijau
- Garam
Kaedah
- Kisarkan air dan daun pandan dahulu, kemudian tapiskan airnya.
- Tuangkan air pandan, santan dan susu pekat ke dalam kuali dan panaskannya.
- Kemudian, letakkan sedikit pewarna makanan hijau dan sedikit garam. Kacau rata.
- Campurkan gula dan tepung jagung di dalam mangkuk.
- Masukkan pula kuning telur ke dalam mangkuk dan gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan sedikit campuran pandan ke dalam campuran tepung jagung. Gaulkannya seketika.
- Tuangkan campuran tadi ke dalam kuali dan masak sehingga pekat.
- Apabila sudah pekat, tambahkan susu cair ke dalam campuran dan masak sehingga pekat.
- Sejukkan sebelum dihidang.
- Roti naik/ roti benggali
- Potong dan kukus 3 minit
- Hidang bersama kaya.
- Siap!
Hidangan ini sebenarnya amat mudah untuk disediakan, anda juga boleh menggunakan roti sandwich yang lebih mudah ditemui. Sos pandan yang lebih boleh disimpan didalam petiais, masukkan kedalam microwave atau biarkan sebentar diluar sebelum disapu roti Selamat mencuba!
Resepi – resepi lain yang menarik
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.