Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Resepi Daging Masak Hitam Power (Sedap bersama Nasi Putih!)

author name

📄

Anda tiada idea nak masak apa hari ini? Anda baru dalam dunia masakan? Jangan risau jangan gusar, kali ini kami bawakan resepi daging masak hitam khas buat anda semua!

Resepi Daging Masak Hitam merupakan resepi yang tidak asing lagi dengan kita. Ianya juga mudah untuk disediakan dan mempunyai bahan yang mudah untuk dicari.

Resepi ini dikongsikan oleh Burger Meleleh BP dan mendapat sebanyak 34k perkongsian di media sosial! Jom kita lihat!

Resepi Daging Masak Hitam Power

daging-masak-hitam
image via Facebook

Bahan – bahan:

  • Daging

*Direbus dan dipotong nipis

Bahan Kisar

  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Halia 1 inci
  • Cili kering
  • Lengkuas 2 inci
  • serai 2 btg

Bahan Sangai (dikisar kering)

  • 2 sudu ketumbar
  • 1 sudu jintan manis
  • 1/2 sudu jintan putih

Bahan Masakan

  • Gula
  • Garam sedikit
  • Gula merah
  • Kicap manis lebih
  • Sos cili
  • Sos tiram
  • 3 sekawan ( cengkih,kayu manis,bunga lawang)
  • Serbuk kurma (4 sudu besar)

Cara memasak:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
  • Masukkan bahan yang kisar halus (yang disangai) tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan 3 sekawan, sos cili, sos tiram, gula pasir dan gula merah.
  • Masukkan garam sedikit, masukkan serbuk kurma.
  • Masukkan daging dan air lebih sedikit, biarkan ianya empuk.
  • Masukkan kicap manis dan masak sehingga kering. Siap!

Resepi – resepi lain yang anda boleh cuba:

Terdapat pelbagai lagi resepi yang anda boleh cuba. Jadi apa tunggu lagi, jom kita cuba! Jangan lupa kongsikan resepi ini bersama yang tersayang!

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *