RESEPI TALAM LAPIS PELANGI PINK
Bahan-bahan:
✔ 1 1/2 cawan tepung gandum
✔ 1 1/2 tepung beras
✔ 1/2 cawan tepung ubi
✔ 1 1/2 cawan gula pasir
✔ 8 cawan santan sederhana pekat – 1 1/2 biji kelapa parut
✔ 1 sudu kecil garam
✔ Pewarna kegemaran – rujuk pada gambar
Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan-bahan sampai sebati dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian.
3. Masukkan pewarna ke dalam setiap bahagian.
4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar, nak lagi selamat alas loyang dengan plastik.
5. Masukkan 1 bahagian adunan dan kukus selama 5 minit.
6. Buat sampai habis, boleh rujuk warna pada gambar, bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit.
7. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih 🙂
Leave a Reply