Nak share satu resipi masakan cina… dijamin halal… hehehe… Ngor Hiang… Isi ayam dan sebagainya dibalut dgn kulit fucuk dan digoreng… masakan yg agak meriah sbb byk bahan2 juga.. resipi sy share ya… selamat mencuba…
Bahan2
3 bungkus kulit fucuk (dilipat tiga dan potong dpt 12 keping, lapkan kulit fucuk dgn kain utk buang kotoran melekat)
1kg isi ayam didadu kecil
1kg isi udang didadu kecil
1 mangkuk bawang besar dicincang halus
1 labu bawang putih dicincang halus
1 mangkuk carrot hiris halus
1 mangkuk sengkuang hiris halus
1 mangkuk cendawan shiitake hiris halus
1 mangkuk daun bawang hiris halus
2 biji telur
Sedikit tepung beras utk dicampurkan supaya bahan x basah sgt…
1 sudu besar 5 rempah campuran (5 spices)
2 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka putih
5 sudu besar sos kicap cair
1 sudu besar serbuk pati ayam
Sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa…
Gaulkan semua bahan mentah terlebih dahulu baru last masukkan telur dan tepung.. bila bahan mentah x basah sgt biarkan perap selama 1 jam baru start balut..
1 keping fucuk masukkan 2 sudu besar dan balut mcm buat popia… tepi kulit sapukan air tepung utk.melekatkannya..
Minyak yg cukup dan panas utk mengoreng… goreng dgn api sederhana bila minyak dah panaskan
Kredit resepi ini kepada Mary Teo Lee Na
Leave a Reply