Resepi kali ini merupakan resepi pasta yang menggunakan cendawan sebagai bahan utama nya. Fettucini pula adalah pasta yang mempunyai bentuk leper seperti pita dan jarang digunakan namun begitu masakan yang sesuai digunakan bersama pasta ini ialah jenis berkrim. Cendawan yang digunakan di dalam resepi ini ialah cendawan shitake iaitu sejenis cendawan Jepun yang selalu digunakan di dalam masakan masakan barat seperti ini.
Masakan ini sangat sesuai disediakan diwaktu makan utama seperti makan malam dan ia mempunyai rasa yang sangat sedap walaupun penyediaannya amat mudah. Bagi anda yang ingin mencuba sendiri resepi ini berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara untuk menyediakan masakan ini.
Bahan-bahan
- 1 ½ cawan mentega
- 4 ulas bawang putih cincang
- ½ bungkus cendawan shitake
- 1 cawan heavy cream
- Fettuccine ½ pek
- 1 1/2 cawan keju Parmesan
- 3 cawan air pasta yang disediakan
- 3 sudu teh garam
- Serbuk lada hitam
- Daun asli untuk topping
- Bersihkan cendawan.
- Masukkan bawang putih dan cendawan ke dalam kuali besar dengan 2 sudu mentega.
- Tumis hingga cendawan lembut dengan warna coklat pekat – 10-15 minit.
- Masukkan krim dan selebihnya mentega.
- Didihkan dengan api kecil.
- Masak fettuccine dalam periuk besar mengikut arahan pakej.
- Toskan, simpan sedikit air, dan kembali ke kuali.
- Masukkan sos cendawan ke fettuccine panas di dalam kuali.
- Toskan dengan tong untuk dicampurkan.
- Tambahkan Parmesan dan hingga 1 cawan air pasta yang disediakan sesuai keperluan untuk mendapatkan konsistensinya dengan betul.
- Akhir sekali perasa dengan garam dan lada.
- Siap!
Jika anda ingin menambah isi ayam ataupun udang di dalam masakan ini anda juga boleh berbuat demikian. Penggunaan krim bersama keju parmesan memberikan rasa yang menarik dan rasa asli masakan Itali. Diharap anda akan mencuba sendiri resipi yang lazat ini dan rasai sendiri keenakannya, selamat mencuba!
Resepi – resepi lain yang menarik
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
Leave a Reply