Pau Mawar
Resepi pau mawar ****************************
500g tepung pau jenama baker choice
7g double action baking powder
45g shortening
7g mauripan
3 sudu gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh garam halus
10 oz air biasa 235 g
10 g cream super
Inti
*******
Kaya
Kaya pandan
Kacang merah
Cara membuat:
1. Ayak tepung pau dengan double action..
2. Kemudian gaulkn shortening dan tepung jadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih…dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh….
6. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakn.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tgn..kalau mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Peringatan:
***Kukus hendaklah dijerang dahulu sebelum membuat pau..kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan… Baru kukus ea…nanti puan2 semua mesti rasa pau yg puan2 buat lagi sedap…dan wangi …
Insyallah..
***Kukus selama 7 minit
Sumber fb: Jalilah JJ