Resipi kali ini merupakan resipi yang bukan sahaja ringkas tetapi sangat sedap. Pajeri adalah sejenis masakan yang menggunakan serbuk kari,santan dan juga kerisik di dalam perbuatannya. Kebiasaannya bahan yang digunakan ialah nanas namun perkongsian kali ini akan menggunakan terung sebagai bahan utamanya. Bahan-bahan lain yang digunakan di dalam resipi ini ialah seperti bawang-bawang putih halia dan juga santan. Baiklah bagi anda yang ingin mencuba sendiri resipi ini berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan bahan
- 4-5 biji terung – belah 2 tak putus
- 2 paket kecil rempah kari daging Babas
- 1 paket kecil kerisik
- 1 mangkuk kecil santan – 1 plastik kecil
- 2 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 3 sudu besar gula atau secukup rasa
- Serbuk perasa
Bahan tumbuk
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 ibu jari halia
- Segenggam udang kering
Kaedah
- Mula-mula goreng terung separuh masak dan ketepikan.
- Kemudian tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
- Selepas itu tumis pula rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Biarkan sehingga rempah naik minyak.
- Kemudian masukkan santan, garam, gula, serbuk perasa.
- Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul hingga rata
- Akhir sekali, masukkan terung dan sedikit air sehingga agak agak terung tenggelam sahaja.
- Masak dengan api sederhana sehingga terung lembut dan kuah pecah minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Serbuk kari yang digunakan di dalam resipi ini ialah serbuk kari daging. Jika anda ingin mencuba dengan rempah kari ikan anda boleh berbuat seperti demikian. Krisis digunakan untuk menaikkan lemak di dalam masakan ini apa pun diharap anda akan cuba sendiri resipi ini sebenarnya sangat mudah untuk disediakan dan rasanya sangat sedap selamat mencuba!
Resepi – resepi lain yang menarik
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.