Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Kuih Loyang / Ros

author name

Ada yg suka ke ni….
Percubaan kuih loyang/ ros….kali terakhir buat ni pregnant anak sulong….hampir 16 tahun dah tak mmbuatnya…..
#syukurAlhmdlah

Bahan-Bahan kuih Loyang/ Goyang/ Ros
(Sha Roziah Al Yahya)

•1 kampit tepung beras ( 500gm )
•3/4 -1 cawan gula pasir( agak2 la kemanisannya )
•3cawan santan( sy guna 1 kotak santan kara campur air utk ckupkan 3 cawan)..kalo pekat lebihkan saya pun lebihkan sikit air
•1 biji telur ( ada yg ltak lebih terpulangla )

Cara-cara Menyediakan

1)Satukan semua bahan2 dalam bekas dan kacau guna whisk tangan supaya tak bergentil

2)Panas kan minyak dan acuan

3)Apabila acuan dah panas celupkan dalam adunan

4)Goreng dalam minyak panas tadi

5)Biar kan sebentar baru keluarkan dari acuan

6)Panaskan lagi acuan dan buat sampai habis

7)Masa goreng api sedang2 jer ya kalau besar nanti cepat hangus

Atau boleh try yg ni juga

* 1pek tepung beras
* 1 cawan : tepung gandum, ubi, jagung
* 2 biji telur
* 1¼ cawan gula
* 3 ½ cawan air
* ½ st kapur
* sedikit garam

Mix sikit pas tu blander. ( bg halus)

#ResepiLamaJumpaKembali

YG ADA RESEPI MAI LAH SHARE SBB BNYK VERSI KUIH NI

kredit resepi kepada ‎Sha Roziah Al Yahya‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *