Resepi Tradisional, Moden & Terkini

kiwi cheese cake

author name

📄

kiwi cheese cake ( 23cm ) #fifieaziz

Base :
110g butter
200 – 250 biskut oreo/ biskut cracker

Filling :
500g / 2 buku cream cheese
30g butter
120g gula kastor
30g tepung jagung ( di ayak )
200 – 300ml whipping cream ( guna satu kotak pum ok,di putar sekejap sahaja )
4biji telo gred A ( B pun tak pe )
150g kiwi pie filling

Topping :
1sdk galetin / agar2
30ml air
150g kiwi pie filling

Cara2 :
Hancurkn biskut dan gaulkn dgn butter yg dh di cairkn td..masukkn ke dlm loyang dan tekan2 supaya dia mampat,selepas itu msukkn ke dlm peti ais selama 15 – 20mnit

Pukul cream cheese dan butter sehingga lembut,cmpurkn gula kastor dan tepung jagung,pukul lg
Kemudian msukkn whipping cream yg di pukul sedikit td ke dlm adunan,kacau lg hingga sebati..
Kemudian masukkn telo
satu persatu,kcau lg dan tk perlu lame.
Setelah adunan siap,ambil loyang yg dh di sejuk kn td,msukkn semua adunan cheese kek dan ratakn..
Bakar dgn teknik water bath,jika guna teknik ni kek akn jd lembut mcm aiskrim
Sy akn gunakn spring form,dan di bwh sy balutkn dgn foil..takut nti air msuk dlm loyang..pd yg tk ade spring form,pkai loyang biase pun bole..dlm tray perlu isi kn air
Bakar dlm suhu 150’c ( ikut oven masing2 ye ) selama 1jam
Bile dh msak,biarkn kek dlm oven dlm 5 – 10mnit,selepas itu baru la di msukkn dlm peti ais sekurang kurangnye 8jam..kek jgn keluarkn dr loyang dlu ye..dh 8jam baru keluarkn

Untuk bt topping :
Campurkn galetin dgn air dan pnskn sebntar supaya galetin td larut,selepas itu msuk kn kiwi pie filling,kcau
Dan bole la di ltak atas kek td..

credit : Lin Zalika‎ #mahn

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *