kek tanpa tepung. (Souffle Cheesecake)
Dah lama hadik x share kat sini. Haa ni dia kek tanpa tepung. Cuma guna 3 bahan sahaja.
Telur 3bijik
Tatura cheese 120g
White choc 120g.
Sapa2 tringin nak buat tu bole la. Sgt mudah. Xpuas makan. Pic ats tu hari pertma buat. Pic bwh tu hari kdua buat. Suami suka. Geng hantu cheese plk kn. Huhuhu. Jgn kecam ya. Rupa bentuk mcm xpro pn. Sbb bkn jnis suka buat kek2 ni ? Tapi rasa nya cenggina haa (y) #syoksendirisat?
Cara buat
Pcubaan ptma mbuat Souffle Cheesecake hnya mggunakan 3 bahan..
Bahan-bahan;
-3 biji telur(asingkan putih&kuning telur)
-120 gram cream cheese
-120 gram coklat putih
Dr sumber2 komen yg sy lihat laa
*KALAU XMAU GUNA WHITE CHOC BOLEH TUKAR PADA SUSU TIN PEKAT . TAPI SUKATAN BUKAN PADA (ml) yaa. SUKAT PADA (g) jugak. Sama jaa sukatan tetap 120g if nk tukar pd SUSU PEKAT
Cara mbuat;
-pukul putih telur smpai mnjadi meringue(bila tbalikkan bekas,ia x jatuh)..ketepikan.
-cairkan coklat putih dgn mggunakan kaedah double boiler..setelah coklat cair sepenuhnya,bolehlah ttp api&ketepikan.
-masukkan cream cheese ke dlm coklat putih yg tlh dcairkan td,kacau2 smpai sebati.
-stlh itu,mskkan plk kuning telur ke dlm adunan cheese+coklat putih td.gaul smpai sbati.
-masukkan satu pertiga meringue ke dlm adunan cheese,kaup balikkan..ulangi smpai habis
-tuang adunan ke dlm loyang yg tlh dgris dgn oil@butter&dlapik dgn baking paper.
-panaskan oven slma lbh krg 6-7 minit..
-bakar adunan kek dgn kaedah bain marie mggunakan suhu 170 °C slma 20 minit&40 minit yg berikutnya mggunakan suhu 160°C.tmpoh mbakar tgntg oven masing2.(oven sy dh lbh 10 tahun,sbb tu kot ia ambik masa nak msk??).guna api ats&bawah.
-stelah kek msk,bolehla dhias dgn powdered sugar@filling kgmrn masing2..
**adunan agk sdikit,better guna loyang kecik ye spya kek nmpk montel.hehe.boleh doublekan bhn2 klu mggunakan loyang besar.
Slmt mncuba!!
credit : Florence Jonathan #mahn
Tq pada #mahn haritu ad pos jgk psl resepi kek ni
kredit resepi kepada Pyka Amie via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)