Test biskut nk bt raya nnti..
Yg ni sy namakan “bebola nestum crunchy”..
Crunchy pd gigitan pertama, tp cair d dalam mulut..(sampai lekat kt gigi, hahaha)
Nak tggu siap bkr td, pas satu, satu msuk dlm mulut..
Resepi bebola nestum crunchy
-1cwn butter/250g butter
-1/2 cwn gula(sy blend dulu)
-1biji telur
-1sk esen vanila
-1cwn tepung gandum**
-2cwn tepung jagung**
-1 1/2cwn tepung kastard**
-1sk garam**
(Ayak kesemua bhn brtanda **)
-nestum secukupnya(letak dlm bks besar sng nk golekkan nnti)
Cara2
-pukul butter + gula sampai kembang.. Masukkan telur + esen vanilla.. Pukul bg sebati.. (Pakai senduk kayu je tau)
-masukkan kesemua tepung yg dah diayak..
-kacau sebati, pastu uli dgn tangan sampai jd doh..(klu rasa lembik sgt tmbh tpg jagung @ kastard 2sb.., tp klu btl2 ikot yg sy bg ni ok je, ngam2)
-bulat2kan adunan, jgn kcik sgt jgn bsr sgt ye..
-golekkan adunan yg dah digentel kedalam mangkuk nestum..
-alas tray dgn baking paper.. Susunkan dlm tray dan bakar slma 20-25min suhu 170c..
**selamat mencuba n silakan share jika mahu, sy izinkan**
kredit resepi kepada Siti Norizan via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Leave a Reply