Resepi Tradisional, Moden & Terkini

Ayam Aji Masak Lemak Cili Padi

author name

📄

Ayam Aji Masak Lemak Cili Padi
*************************************
Penambahan serai dan kunyit hidup menaikkan lagi rasa enak pada kuah masak lemak..
.
BAHAN-BAHAN:
.
1 ekor ayam | dipotong12
1 liter air
500ml santan pekat
15 biji cili padi kampung
2 batang serai | diketuk
2sm kunyit hidup | dikisar
1sm halia | dikisar
Garam secukup rasa
.
CARA MEMASAK:
.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama serbuk kunyit serta garam secukup rasa.
.
2. Masukkan santan cair dan kacau dengan api perlahan hingga mendidih.
.
3. Apabila mendidih, masukkan ayam dan juga santan pekat. Kacau sentiasa.
.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
.
5. Angkat dan hidangkan.
.
Selamat mencuba
.
Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *