Tumpi kacang dhal
Bhn2
500g (1pkt) tepung beras (cap 3gajah)
5cwn santan (1biji kelapa perah jdikan 5cwn)
3ulas bwg putih*
2cwn ikan bilis*
2sudu jintan manis*
2sudu jintan putih*
2sudu ketumbar*
1inci kunyit hidup*
Garam secukupnya
2biji telur
2 1/2 cwn kacang dhal (yg dah direndam semalaman atau 8jam)
Cara2
Tumbuk bhn bertanda* dan masukkan dlm tepung beras
Masukkan santan,telur,garam dan kacau sebati
Panaskan minyak dlm kuali
Ambil adunan dgn senduk dan masukkan sedikit kacang dhal dlm senduk td dan tebar tepi kuali
Bila dah kering sikit masukkn dlm kuali hingga kuning keemasan….
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih 🙂
Leave a Reply