KUIH GUNTING ���
Resepi n foto : Rosma Ros
500 grm t.gandum
Semangkuk kecik margerin yg dipanaskan
Bhn blander
Cili kering..11 biji atau ikut suka .. Rebus
Bawang besar sebiji
Bawang putih 4 ulas
Halia sikit
Serai dua btg
Segengam udang kering
Segengam ikan bilis
Ketumbar 2 sudu
Jintan putih 2 sudu
Sebiji telur
Garam
Gula satu senduk kecik atau ikutla manis nk
Sikit pati bilis
Daun Kari.. Saya tk beli.huhu
Satu sudu kecik kunyit serbuk
Caranya..panaskan margerin,gaul dgn tepung bg jadi mcm serbuk roti.masukkan bhn blander dlm blander bersama garam Dan gula… Saya rasa dulu masin,manis…
Masukkan telur dlm tepung,Dan curahkan bhn blander..jgn terus masuk semua ye separuh dulu..masa blander air jgn byk sgt.uli tepung bg btl2 sebati semua bhn ye… Tepung dia tk boleh lembik nanti tk boleh gunting mcm dlm gambaq ros bg… Ambik sikit.. Golek2 kat tangan bg bulat panjang.lps tu tekan2 bg leper..mulala gunting..goreng minyak byk Dan btl2 panas …siap
Leave a Reply