Alhamdulillah..baru sudah membaking 4bji kek coklat moist kukus utk customer nk esok pg.Belanja pic skit sebelum masuk tido ?
Ni resepi kek coklat moist kukus cara sy yg sng sgt2 guna blender jer.
Bhn2nya
* 1 stngah cwn tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cwn serbuk koko
1 cwn myk masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
7 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar ovalette
2bji telur gredA
Cara2nya
Ayak smua bhn2 yg bertanda * ketepikan.
Bhn2 lain smua masukkan dlm blender pastu blend jer sampai sebati pastu tuang dlm bekas yg ada bhn2 tepung+serbuk koko td kacau2 jer guna handwisk sampai sebati.Pastu klau nk kaler dia jd hitam menawan tu masukkan sedikit coklat emulco yer.(Utk bg lg moist kek tu sy masukkan sedikit coklat rice ke dlm adunan sebelum kukus)Ok pastu masukkan adunan ke dlm loyang yg dh disapu sedikit marjerin.Kukus kek selama 1jam api sederhana yer.Pastikan panaskan dulu pengukus tu sebelum masukkan kek & balut penutup periuk ngan kain utk elakkan air wap menitik atas kek yer.
Topping (guna kaedah double boil)
Panaskan susu cair+susu pekat pastu masukkan coklat masakan (sy guna dark coin beryls punya) Bila coklat dh larut bersama susu masukkan sedikit shortening.Sukatan agak2 la yer..sy agak2 pkai tgn jer letak.
Cara topping atas kek
Biar kek & topping agak suam baru kita tuang topping atas kek.Sy guna separuh jer daripada adunan topping tu dulu.Pastu masukkan kek dlm peti ais dlm 30mnt pastu keluarkan tuang lg balance topping kita td.InsyaAllah kek akan jg shinning lawa jer.Selamat mencuba yer smua.
kredit resepi kepada Ana Mariana Ismail via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Leave a Reply