RESEPI KANOMJEAN @ LAKSA THAI KUAH LEMAK
Sumber: FB
Translate by: Mommysallykitchen
? Bahan-bahan ?
Ikan 500-600 g.
Bawang Merah 150 g.
Bwg putih 100 g.
Serai 60 g.
1 sudu gula
Kunyit
Belacan (perasa)
Cili padi (kalau nk pedas)
Garam 1 sudu (perasa)
2.5 liter air
Santan
? Cara2 memasak ? (rujuk video)
1. Panaskan air. Rebus ikan dalam kuali sehingga masak
2. Ambil isi ikan dan tumbuk @ blend halus
3. Blend bawang merah, bwg putih, serai, cili & kunyit (Nak rebus dulu pun boleh)
4. Masak kesemua bahan blend tadi dgn isi ikan smpai mendidih Kemudian tuangkan santan.
5. Perasakan dengan garam, gula dan daun limau purut. Adjust rasa ikut tekak korang.
6. Perlahankan api dan biarkan mendidih sekejap hingga betul2 masak
7. Boleh Makan dengan Sayur-sayuran seperti kacang panjang, timun, taugeh, ulam2, telur rebus dan cili kering.
Selamat mencuba
Boleh Share & Tag kawan2 korang
#resipikanomjean #resepilaksakuahlemakthai #mommysallykitchen #thaiauthenticfood #thaifoodlovers #khanomjeanbymommysally
Credit : Sagacious Sally
Leave a Reply