RESEPI KEK KAIN PELEKAT (KEK SABOK TUN RAZAK)
Bahan-bahan :
12 biji telur ayam
16oz mentega
2 1/2 gelas tepung gandum
1 1/2 gelas gula halus
1 tin kaya (kecil)
1 tin susu manis
1 kotak Ice-cream (Briclet) – Reen guna tepung aiskrim perisa vanila (anggaran 3 -4 gelas)
1 sudu teh sesen vanilla
1 sudu browning sugar
Cara-cara :
Mentega dan gula di pukul sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan susu, esen vanilla, tepung gandum dan tepung ice-cream. Kacau sehingga rata dan sebati. Bahagikan kepada 4 bahgian.
1. Bahagian pertama dan kedua di berikan pewarna kuning.
2. Bahagian ketiga, pewarna hijau.
3. Bahagian keempat masukkan browning sugar dan sekaya.
Kukus bahagian PERTAMA. Anggaran 4 lapisan. Kukus sehingga habis bahagian pertama.
Selesai bahagian pertama kukus bahadian KETIGA dan KEEMPAT berselang seli sehingga habis.
Akhir sekali kukus berlapis-lapis bahagian KEDUA yang warna sama dengan pertama. sehingga habis.
Selesai melapis semua. Kukus sehingga kek masak.
Leave a Reply